12 reguli de aur pentru muls

1. Controlati periodic starea de sanatate a ugerului

2. Planificati succesiunea vacilor la muls

3. Stimulaţi şi curăţaţi bine ugerul înainte de muls

4. Efectuaţi mulsul primelor jeturi de lapte in paharul de premuls

12 golden rules for milking step 1  12 golden rules for milking step 2  12 golden rules for milking step 4  12 golden rules for milking step 3

-Verificati periodic informatiile despre calitatea laptelui si sanatatea ugerului, oferite de asociatiile oficale de tastare, de procesatori, de clinici veterinare si din ferma utilizand aparatul de identificare a celulor somatice DCC sau Testul de mastita California CMT

- Elaborarea unor criterii de referinţă pentru fiecare vacă şi pentru a ajuta la monitorizarea schimbărilor ce pot să apară.

- Indiferent de sistemul de muls folosit sau de mărimba efectivului, mulgeţi mai întâi vacile tinere  si pe cele cu ugerul sănătos. Apoi se vor mulge vacile cu un numar de lactaţii mai mare.

- Mulgeţi vacile sub tratament la sfârşit şi apoi iginenizaţi sistemul de muls

.

- Pentru a controla mastita si pentru a produce lapte conform normelor de calitate, trebuie sa spalati si dezinfectati ugerul inainte de muls Folositi numai servete de unica folosinþã, umezite cu loþiuni pentru curãtirea si îngrijirea pielii. Nu folosiþi un servet la mai multe vaci! Mameloanele foarte murdare se vor spãla cu apã cãlduþã din abundenþã. Ugerul si mameloanele se vor usca cu atenţie.

- Mulgeti primele 2-3 jeturi din fiecare sfert in paharul de premulgere. Verificati aspectul si culoarea laptelui. Spalati podeaua inainte ca urmatorul grup de vaci sa intre.

- Premulsul este util pentru a detecta si a preveni laptele anormal inainte de a merge in tancul de racier. Daca se constata vreo modificare tratati diferentiat vaca respective cat si laptele extras.

Niciodata nu incepeti procesul de mulgere prin curatarea ugerului. Rezultatul este ca germenii vor fi impinsi catre canal. Incepeti intodeuana cu procedeul de pre-mulgere inainte de cuaratare.

In timpul mulsului

5. Verificati valoarea vidului la muls

6.  Ataşaţi aparatul de muls după pregătirea ugerului

7. Evitaţi supramulsul
(mulsul în gol)

8. Verificati ca aparatul de muls sa fie îndepărtat in mod corespunzator

12 golden rules for milking step 5
 12 golden rules for milking step 6  12 golden rules for milking step 7  12 golden rules for milking step 12

- Nivelul de vacuum optim este dat de cãtre producãtorul instalaþiei. Acest parametru se va controla înaintea fiecãrui muls

- Numãrul de pulsaþii trebuie sã se înscrie în limitele normei prescrise.

-In  60-90 secunde dupa pregatirea mameloanelor, unitatile de muls trebuie atasate

- In  60-90 secunde dupa pregatirea mameloanelor, unitatile de muls trebuie atasate

- Utilizaţi manşoane de dimensiuni corespunzatoare marimii sfarcurilor vacilor..

- Supramulsul este considerat a fi cauza principala cauza a hipercheratozei. Atunci cand ugerul a fost golit satisfacator, unitatea de muls trebuie indepartata. Acest lucru se poate observa prin palpare sau cu ajutorul sistemului cu ACR, ce permite senzorului de flux sa depisteze un flux redus si sa indeparteze in mod automat clusterele. Sistemele controlate de muls furnizeza indicatii vizuale atunci cand debitul este redus.

- Cand mulsul a fost efectuat, vacuumul din clustere poate fi oprit automat sau manual. Asteptati ca activitatea vacuum sa inceteze definitiv pentru a indeparta unitatile de muls.

- Nu fortati scoaterea unitatilor de muls deoarece ar putea patrunde aer si in felul acesta noi cazuri de mastita ar putea aparea.

 

După muls

9. Imediat dupa muls inmuiati mameloanele in solutia dezinfectanta

10. Dupa muls spalati echipamentele de muls

11. Racirea laptelui previne imultirea germenilor

12. Efectuati in mod regulat intretinerea instalatiei de muls

teart dipping
 12 golden rules for milking step 10  12 golden rules for milking step 11  12 golden rules for milking step 12

- Dupã îndepãrtarea unitãtii de muls dezinfectaþi mameloanele cu o solutie adecvatã. Orice întârziere reduce eficienta curãtirii. Doar dezinfectia regulatã a mameloanelor este eficientã în prevenirea infectiilor.

- Cutatati suprafata externa a sistemului de muls.

- Dupa fiecare utilizare, fie manual sau automat, se clatesc si se spala toate componentele sistemului, folosind produse adevate la temperatura corespenzatoare. Se lasa sa se usuce

- In cazul in care este necesar, sterilizati sistemul inainte de urmatorul muls folosind dezinfectanti aprobati.

- Clean off the external surfaces of the milking system. 

- After each use, either manually or automatically rinse and clean all system components using appropriate products at the proper temperature. Allow the system to drain dry. 

- Where required, sanitize the system prior to the next milking using approved sanitizers at the proper dilution.

- Verificati in mod regulat temperatura de racire pe parcursul mulsului si dupa.

- Temperatura de refrigerare corecta stopeaza multiplicarea bacteriilor.

 

- Verificati regulat calitatea laptelui, compozitia acestuia cat si informatiile de la centrul de colectare si comparati-le cu datele anteriore.

- Inlocuiti mansoanele si furtunele conform recomandarilor. Componentele din cauciuc vechi devin poroase si se crapa, acest lucru influentand performante mulsului. Apare riscul de multiplicare a bacteriilor si implicit astfel de probleme conduc la un timp de muls prelungit

- Efectuati in mod regulat service pentru tot sistemul conform recomadarilor Delaval.

At DeLaval we use cookies to make your website experience better. You can change your web browser settings if you do not allow cookies or do not want cookies to be saved. Read more about how DeLaval handles cookies. I have read and accepted the information on how DeLaval handles cookies.